Choď na obsah Choď na menu
 


Moje marinády na gril

 Marináda na kuracie prsia

Potrebujete: (500 g bez kože) 50 ml olivového oleja, 50 ml rastlinného oleja
(uprednostňujem kukuričný), 100 ml Worchester Le Perins (takisto môj favorit, ale môže
byť aj iný),100 ml medu,ideálne lúčneho,100 ml 100% pomarančovej šťavy bez
pridaného cukru, 2 malé strúčiky cesnaku,štvrtina dobre umytého pomaranča a citróna aj
so šupkou, trocha čerstvých rukolových listov,čerstvo pomleté čierne korenie,soľ minimum
Všetky ingrediencie zmixujte ponorným mixérom a mäso marinujte maximálne 10 hodín.

Zázvorová marináda na rôzne druhy mäsa

Potrebujete: 1 limeta, čajová lyžička octu balsamico, 50 g čerstvého zázvoru, troška
sójovej omáčky, drvený koriander, soľ, korenie, olivový olej, med podľa chuti
Koriander, sójovú omáčku, med a ocot balsamico zmiešajte. Zázvor očistite, nasekajte na
menšie kúsky, z limety vytlačte šťavu a všetko primiešajte do zmesi spolu so soľou a
korením. Napokon pridaje olivový olej.

Jemne pikantná cibuľová marináda s čili

Potrebujete: 4 cibuľky (šalotky), 5 strúčikov cesnaku (nešúpať), 2 čerstvé čili papričky, 2
stonky rozmarínu, 2 stonky petržlenovej vňate, 250 ml olivového oleja, šťava z 2 limiet.
Šalotku nakrájajte na tenké kolieska, pridajte najemno nakrájané čili papričky, nasekané
bylinky a rozpolené strúčiky cesnaku. Premiešajte s olejom a limetovou šťavou, mäso
marinujte dve hodiny. V jednej marináde neodporúčam marinovať viac druhov mäsa.

Svieža mätovo-jogurtová marináda

Potrebujete: Šťava z jedného citróna, olivový olej, dva nasekané strúčiky cesnaku,
čerstvé nasekané mätové lístky, 100 ml bieleho jogurtu, kryštálový cukor, soľ a korenie
Všetky ingrediencie zmiešajte a marinujte. Každá marináda, ktorá obsahuje citrusovú
šťavu, výrazne skracuje čas marinovania, lebo kyseliny samy osebe mäso „uvaria“.
Marinádu, ktorá vám zostane, nikdy nepoužívajte na ďalšie marinovanie.

Marináda na ryby

Potrebujete: 20 g soli, 20 g celého čierneho korenia, 10 g čerstvého kôpru, 10 g
petržlenovej vňate, 50 ml olivového oleja
Toto je moja topka na grilovanie rýb. Ak chcete grilovať mäso, kôpor a petržlen
nahraďte rozmarínom a tymianom, pridajte horčicu a 3 strúčiky cesnaku.

Marináda na bravčovú krkovičku

Potrebujete: 1 PL sušenej anglickej horčice, ak ju nemáte, použite dijonskú (3 PL), 5 PL
oleja, 2 PL medu, 1 PL worcesterskej omáčky, 3 cesnaky nakrájané na plátky, 1/2
čajovej lyžičky rímskej drvenej rasce, 1 dl čierneho piva, čerstvo pomleté čierne korenie
Všetko dôkladne premiešajte a mäso nechajte v marináde 6 hodín odležať. Nezabudnite
ho najprv prudko opiecť a až potom pomaly grilovať. Soľte až nakoniec morskou soľou.

Supermarináda na vysokú roštenku

Potrebujete: Štipka soli, mletého čierneho korenia, mletej rasce, 3 strúčiky cesnaku, 2
PL kremžskej horčice, čerstvý tymian, rastlinný olej
Najradšej grilujem na ťažkej platni, ktorá mi udrží 200-stupňovú teplotu. Mäso opekám 1
a pol minúty z každej strany. Potom ho vyberiem, prekrojím a skontrolujem stupeň
prepečenia. Vyskúšajte stredne prepečené, vtedy zostane mäso šťavnaté a voňavé